Teknoloji

Apple Bizi mi Kandırıyor?

Tarihinde

iPhone 12 piyasaya çıktığından beri “şarj cihazı ve kulaklık yok” konusunda tartışmalara konu oldu. Apple‘ın kasıtlı davranışı da Brezilya’dan para cezasına çarptırılmasına neden oldu. Brezilya‘da Apple, “Tüketici Yasası” nı ihlal ettiği için Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki Tüketiciyi Koruma Komisyonu Procon-SP tarafından yaklaşık 15 Milyon TL para cezasına çarptırıldı. Para cezasının sebebi ise iPhone 12 kutusunda şarj cihazının yer olmayışından dolayı.

Bu açıkça tüketicilerin çıkarlarına zarar veriyor.

iPhone 12’nin geçen yıl piyasaya sürülmesinin ardından Procon-SP Tüketiciyi Koruma Komisyonu, Apple’ın şarj cihazını vermemeye yönelik davranışını defalarca sorguladı ve böyle bir yaklaşımın çevreye hiçbir faydası olmadığını söyledi. Ancak Apple buna kayıtsız kaldı. Apple, çoğu müşterinin zaten yedek adaptörlere sahip olduğuna ve bunları başkalarına vermeye gerek olmadığına inanıyor.

Apple, şarj cihazlarını vermemenin “doğayı koruma” olduğu konusunda her zaman ısrar etti.

Şarj Cihazı

Apple Gerçekten Doğayı Koruyor mu?

Apple, bunun bir yandan iPhone hammaddelerinin tüketimini azaltabileceğini, diğer yandan ambalaj, kutu hacmini azalttığını ve her seferinde taşıma sayısını artırabileceğini ve böylece doğaya vereceği kirliliği azaltabileceğini söyledi. Tabiki, birçok tüketici Apple’ın bu doğayı koruma lafına inanmıyor.

Şarj cihazını vermemesi Apple‘ın maliyetini düşürdü, ancak iPhone 12 modelinin fiyatına etki etmedi, tam aksine daha pahalı bir model oldu her zamanki gibi, bu da tam anlamıyla tüketicileri açıkça kandırmak oluyor. İlk defa Apple telefonu alacak kişilerin şarj cihazı olmaması nedeniyle kullanıcılar, şarj cihazı satın almak için ceplerinden ekstra yüksek bir meblağ harcamak zorunda kalıyorlar.

Bu nedenle, birçok insan “doğayı koruma” lafının sadece Apple’ın daha çok para kazanması için bir strateji olduğuna inanıyor.  Sonunda, Apple gereken cezayı aldı ve Brezilya Tüketiciyi Koruma Komisyonu tarafından 15 Milyon TL para cezasına çarptırıldı.

Ancak bu rakam Apple’ın şarj cihazı vermemesinden elde ettiği gelirle kıyaslanamaz bile. İlerleyen günlerde Türkiye’den de Apple’a böyle bir hamle gelecek mi hep beraber göreceğiz.

Trending

Copyright © 2023 CHINA.com.tr Her Hakkı Saklıdır.