Teknoloji

TikTok Başardı, Taklitler Asıllarını Yaşatır

Tarihinde

Amerikan internet devi YouTube, birkaç gün önce Hindistan’da Shorts uygulamasını yayınladı. Shorts uygulaması için TikTok’tan ilham alarak taklit ettiği söylentileri kulaktan kulağa dolaşıyor. Facebook’tan sonra TikTok’u taklit eden ikinci Amerikan şirketi Youtube mu oldu?

YouTube Shorts

Alibaba, Tencent, Baidu, JD.com, Meituan ve TikTok gibi internet devlerinin ülkesi olan Çin, tüm dünyaya internet endüstrisinin en büyüğü olduğunu kabul ettirdi. Bu kadar güçlü olan Çin için üzücü bir durum ise, sadece bugüne kadar küreselleşmemesiydi.

Çin pazarında büyük başarılar elde eden Douyin, uluslararası pazardaki adı  TikTok Mart 2020’de çıkan bir istatistiksel rapora göre 150 ülkeye ve 1 milyardan fazla kullanıcıya ulaştığı bilgisi raporu yayımlandı. Rapora göre küresel pazara gerçek anlamda giren ilk Çin’li internet şirketi oldu.

TikTok, ABD pazarındaki 50 milyondan fazla kullanıcısı ile ABD internet endüstrisinde ilk kez ABD dışı bir internet şirketinin avantaj elde ettiği bir konuma ulaştı. İstatistikler, 2020‘nin ilk yarısında TikTok’un uygulama mağazalarından indirmelerinin WhatsApp‘ı bile geçtiğini söylerken acaba bu durumun Amerikan internet şirketlerini korkuttuğunu söyleyebilir miyiz?

Taklitler Asıllarını Yaşatır

Facebook, 2018 yılında kısa video uygulaması Lasso’yu TikTok’u taklit ederek oluşturdu. Şimdi de YouTube, TikTok’u artık bilinen nedenlerle Hindistan pazarında faaliyet gösterememesini fırsat bilerek Hindistan pazarına TikTok’u taklit ettiği bir uygulama ile girdi, YouTube’un unuttuğu  bir şey var Taklitler Asıllarını Yaşatır.

Artık sözde internet devlerin ülkesi olan Amerikan şirketleri Çin’in büyük teknoloji devlerini taklit eden bir ülke oldu. TikTok’un globaldaki büyük başarısı Çinli internet şirketleri ‘nin güçlü teknolojik yeniliklere sahip olduğunu kanıtlıyor. Çin, 20 yılı aşkın bir süredir küresel pazarda rekabet gücü olan birçok şirketini kademeli olarak büyütmüştür. Bunun en güzel örneklerinden; dünya çapında çeşitli endüstrilerde avantajlı pazar payları elde etmiş ve hatta sektördeki liderlikleri ile bilinen Huawei, DJI, Xiaomi gibi isimleri sayabiliriz.

Trending

Copyright © 2023 CHINA.com.tr Her Hakkı Saklıdır.